Solić czy nie?

W naszym kraju przyjęło się, że do dań dodaje się spore ilości soli. Szacuje się, że przeciętny mieszkaniec Polski spożywa każdego dnia aż 15 gramów soli.
Zwolennicy zdrowego odżywiania i lekarze krytykują te zwyczaje. Nadmierna ilość soli jest przyczyną nadciśnienia tętniczego, wrzodów żołądka czy chorób nerek.
Z tego powodu wiele osób zastanawia się, jak jest naprawdę i czy solić potrawy. Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Zaleca się, aby dzienne spożycie nie przekraczało 5 gramów. Zatem nie trzeba od razu całkowicie rezygnować z solenia potraw.
Na początek wystarczy, że znacznie zmniejszymy dodawane ilości soli. Poza tym warto ograniczyć spożywanie dań gotowych, konserwowych i produktów przetworzonych, ponieważ występują w nich duże ilości soli.
Podobnie w przypadku produktów wędzonych. Zanim dosolisz potrawę, dopraw ją innymi przyprawami, które będą zdrowsze i również znacząco poprawią jej smak.
Warto także zastanowić się stojąc przed sklepową półką, którą sól wybrać. Najzdrowsza jest sól morska, ponieważ obok sodu, zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo czy jod.
https://klinikapotocki.com/operacje-zacmy-w-ramach-nfz-w-klinice-potocki/
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Polecane artykuły

Ludzie chętnie korzystają ze smyczy
Wielu ludzi, zwłaszcza młodych, jest przyzwyczajonych do tego, że mają klucze, czy czasami nawet telefony, albo portfele, przypięte do smyczy. Czyli materiałowych pętli, które można założyć na szyję, aby wszystko mieć przy sobie, albo nawet po wrzuceniu do torby, móc je łatwo znaleźć. To powoduje,

Dieta dla serca
Problemy z sercem należą współcześnie do jednych z częstszych i bardziej powszechnych. Żyjemy w biegu i ciągłym stresie, co nie sprzyja naszemu sercu. Dodatkowo, zamiast wspomagać serce odpowiednimi produktami spożywczymi, obciążamy je wybierając przetworzone dania gotowe. Do momentu pojawienia się