Solić czy nie?

W naszym kraju przyjęło się, że do dań dodaje się spore ilości soli. Szacuje się, że przeciętny mieszkaniec Polski spożywa każdego dnia aż 15 gramów soli.
Zwolennicy zdrowego odżywiania i lekarze krytykują te zwyczaje. Nadmierna ilość soli jest przyczyną nadciśnienia tętniczego, wrzodów żołądka czy chorób nerek.
Z tego powodu wiele osób zastanawia się, jak jest naprawdę i czy solić potrawy. Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Zaleca się, aby dzienne spożycie nie przekraczało 5 gramów. Zatem nie trzeba od razu całkowicie rezygnować z solenia potraw.
Na początek wystarczy, że znacznie zmniejszymy dodawane ilości soli. Poza tym warto ograniczyć spożywanie dań gotowych, konserwowych i produktów przetworzonych, ponieważ występują w nich duże ilości soli.
Podobnie w przypadku produktów wędzonych. Zanim dosolisz potrawę, dopraw ją innymi przyprawami, które będą zdrowsze i również znacząco poprawią jej smak.
Warto także zastanowić się stojąc przed sklepową półką, którą sól wybrać. Najzdrowsza jest sól morska, ponieważ obok sodu, zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo czy jod.
https://klinikapotocki.com/operacje-zacmy-w-ramach-nfz-w-klinice-potocki/
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Polecane artykuły

Czy warto stosować ocet balsamiczny?
Osoby zmagające się z nadwagą poszukują cudownych produktów, dzięki którym łatwiej im będzie schudnąć. Jednym z takich produktów jest ocet balsamiczny. Warto go dodawać do wielu codziennych posiłków, ponieważ stosowanie octu balsamicznego to same korzyści dla zdrowia i sylwetki. Ocet balsamiczny k

Czym jest wskaźnik BMI?
Niekiedy już wizualnie można ocenić, czy u danej osoby występuje nadwaga lub otyłość. Czasem jednak jest to niemożliwe. W takich przypadkach dietetycy posługują się wskaźnikiem BMI. Co to takiego? Wskaźnik BMI można opisać jako stosunek masy ciała wyrażonej w kilogramach do wzrostu wyrażonego w me