Masło czy margaryna – co wybrać?

Od lat zdania są podzielone na temat smarowania pieczywa masłem i margaryną. Zwolennicy masła twierdzą, że jest zdrowsze od margaryny. Jednak Ci drudzy uważają, że jest zupełnie odwrotnie i to margaryna jest korzystniejsza dla naszego organizmu. Co więcej, nawet naukowcy nie potrafią rozstrzygnąć tego sporu. Spróbujmy razem się zastanowić, czym lepiej smarować pieczywo.
Zarówno masło, jak i margaryna to tłuszcze. Z tym, że masło jest pochodzenia zwierzęcego, a margaryna pochodzenia roślinnego. Każdy z tych produktów spożywanych w nadmiarze może doprowadzić do nadwagi oraz problemów z układem krążenia. Jednakże w odpowiednich ilościach dostarczane do organizmu są niezbędne do jego funkcjonowania. Masło produkowane jest ze śmietany i zawiera około 80-90% tłuszczu.
Ponadto zawiera również cholesterol oraz witaminy A, D oraz E. Z kolei margaryna powstaje z tłuszczów roślinnych, których zawartość wynosi około 80%. Zawiera ona witaminy A, D3 oraz beta-karoten. Warto również nadmienić, że jest mniej kaloryczna niż masło. Raczej trudno ocenić, czy lepiej smarować chleb masłem czy margaryną.
Każdy z tych produktów dostarcza innych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Polecane artykuły

Ludzie chętnie korzystają ze smyczy
Wielu ludzi, zwłaszcza młodych, jest przyzwyczajonych do tego, że mają klucze, czy czasami nawet telefony, albo portfele, przypięte do smyczy. Czyli materiałowych pętli, które można założyć na szyję, aby wszystko mieć przy sobie, albo nawet po wrzuceniu do torby, móc je łatwo znaleźć. To powoduje,

Dieta dla serca
Problemy z sercem należą współcześnie do jednych z częstszych i bardziej powszechnych. Żyjemy w biegu i ciągłym stresie, co nie sprzyja naszemu sercu. Dodatkowo, zamiast wspomagać serce odpowiednimi produktami spożywczymi, obciążamy je wybierając przetworzone dania gotowe. Do momentu pojawienia się
