Masło czy margaryna – co wybrać?

Od lat zdania są podzielone na temat smarowania pieczywa masłem i margaryną. Zwolennicy masła twierdzą, że jest zdrowsze od margaryny. Jednak Ci drudzy uważają, że jest zupełnie odwrotnie i to margaryna jest korzystniejsza dla naszego organizmu. Co więcej, nawet naukowcy nie potrafią rozstrzygnąć tego sporu. Spróbujmy razem się zastanowić, czym lepiej smarować pieczywo.
Zarówno masło, jak i margaryna to tłuszcze. Z tym, że masło jest pochodzenia zwierzęcego, a margaryna pochodzenia roślinnego. Każdy z tych produktów spożywanych w nadmiarze może doprowadzić do nadwagi oraz problemów z układem krążenia. Jednakże w odpowiednich ilościach dostarczane do organizmu są niezbędne do jego funkcjonowania. Masło produkowane jest ze śmietany i zawiera około 80-90% tłuszczu.
Ponadto zawiera również cholesterol oraz witaminy A, D oraz E. Z kolei margaryna powstaje z tłuszczów roślinnych, których zawartość wynosi około 80%. Zawiera ona witaminy A, D3 oraz beta-karoten. Warto również nadmienić, że jest mniej kaloryczna niż masło. Raczej trudno ocenić, czy lepiej smarować chleb masłem czy margaryną.
Każdy z tych produktów dostarcza innych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Polecane artykuły

Czy warto stosować ocet balsamiczny?
Osoby zmagające się z nadwagą poszukują cudownych produktów, dzięki którym łatwiej im będzie schudnąć. Jednym z takich produktów jest ocet balsamiczny. Warto go dodawać do wielu codziennych posiłków, ponieważ stosowanie octu balsamicznego to same korzyści dla zdrowia i sylwetki. Ocet balsamiczny k

Czym jest wskaźnik BMI?
Niekiedy już wizualnie można ocenić, czy u danej osoby występuje nadwaga lub otyłość. Czasem jednak jest to niemożliwe. W takich przypadkach dietetycy posługują się wskaźnikiem BMI. Co to takiego? Wskaźnik BMI można opisać jako stosunek masy ciała wyrażonej w kilogramach do wzrostu wyrażonego w me