Czy ograniczenie posiłków przynosi efekty?

Na temat rozmaitych diet i walki z nadwagą krąży bardzo wiele rozmaitych dowcipów. Jednym z nich jest popularne powiedzenie, że najlepsza dieta to po prostu „ŻP” – żryj połowę.
Choć tego typu komunikaty zwykle traktujemy z przymrużeniem oka, warto zastanowić się, czy ograniczenie ilości zjadanego pożywienia faktycznie może nieść ze sobą upragnione efekty. Wszystko uzależnione jest od tego, w jaki sposób zrozumiemy określenie „połowa”.
Jeśli zdecydujesz się na nieco mniejsze porcje, zachowując przy tym odpowiedni bilans wartości odżywczych, wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Jeśli jednak uważasz, że ograniczeniom żywieniowym musi towarzyszyć uczucie głodu, koniecznie zrezygnuj z tego pomysłu.
Kiedy czujesz głód, twój organizm obawia się, że taka sytuacja będzie powtarzała się częściej. Właśnie dlatego zaczyna gromadzić tłuszcz – stara się zabezpieczyć na wypadek kolejnych, długich przerw w dostawie energii.
Dobra dieta zawsze powinna być dopasowana do twojego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli pracujesz fizycznie lub czynnie uprawiasz sport, nie wzoruj się na diecie koleżanki całymi dniami siedzącej za biurkiem.
Głodząc się, często możesz znacznie bardziej zaszkodzić sobie, niż pomóc.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Polecane artykuły

Ludzie chętnie korzystają ze smyczy
Wielu ludzi, zwłaszcza młodych, jest przyzwyczajonych do tego, że mają klucze, czy czasami nawet telefony, albo portfele, przypięte do smyczy. Czyli materiałowych pętli, które można założyć na szyję, aby wszystko mieć przy sobie, albo nawet po wrzuceniu do torby, móc je łatwo znaleźć. To powoduje,

Dieta dla serca
Problemy z sercem należą współcześnie do jednych z częstszych i bardziej powszechnych. Żyjemy w biegu i ciągłym stresie, co nie sprzyja naszemu sercu. Dodatkowo, zamiast wspomagać serce odpowiednimi produktami spożywczymi, obciążamy je wybierając przetworzone dania gotowe. Do momentu pojawienia się