Czekolada – zdrowa czy nie?

Dużo się mówi o tym, aby przy zdrowym odżywianiu ograniczyć słodycze. Jak jest z czekoladą? Wiele osób uważa, że jest ona niezdrowa, zawiera puste kalorie i powoduje próchnicę zębów.
Jednakże są również głosy, że czekolada pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu oraz na pracę mózgu. Zatem czekolada jest zdrowa czy nie? Czekolada spożywana w dużych ilościach może zaszkodzić.
Warto jednak wiedzieć, że jeśli będziemy sięgać po 2-3 kostki gorzkiej czekolady każdego dnia, przyniesie nam to korzyści. Jakie? Otóż podstawowym składnikiem czekolady jest kakao.
W czekoladach gorzkich jego zawartość wynosi około 80-90%, w czekoladach mlecznych zaledwie około 25%. Choć czekolada charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dużą zawartością węglowodanów oraz tłuszczu, to jednak obecność kakao sprawia, że dostarcza ona organizmowi znacznych ilości potasu, magnezu oraz żelaza.
Badania udowodniły, że czekolada gorzka może skutecznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca. Ponadto zawarte w niej antyoksydanty spowalniają procesy starzenia oraz wspomagaj ą pamięć i koncentrację.
www.spejs.eu
Przeczytaj również: Dieta dla serca
Przeczytaj również: Sposoby ustalania diety
Przeczytaj również: Kardiologia- czego unikać dla zdrowia serca?
Polecane artykuły

Dieta dla serca
Problemy z sercem należą współcześnie do jednych z częstszych i bardziej powszechnych. Żyjemy w biegu i ciągłym stresie, co nie sprzyja naszemu sercu. Dodatkowo, zamiast wspomagać serce odpowiednimi produktami spożywczymi, obciążamy je wybierając przetworzone dania gotowe. Do momentu pojawienia się

Sposoby ustalania diety
Dieta często kojarzy nam się ze sposobem na osiągnięcie idealnej sylwetki, przez co postrzegamy ją jako krótkotrwałą zmianę. Nic bardziej mylnego. Dieta to zbiór zasad odżywiania, których przestrzegamy na co dzień. Każdy z nas ma jakąś dietę, jedni bardziej restrykcyjną, inni dostosowaną do stanu z