Od lat zdania są podzielone na temat smarowania pieczywa masłem i margaryną. Zwolennicy masła twierdzą, że jest zdrowsze od margaryny. Jednak Ci drudzy uważają, że jest zupełnie odwrotnie i to margaryna jest korzystniejsza dla naszego organizmu. Co więcej, nawet naukowcy nie potrafią rozstrzygnąć tego sporu. Spróbujmy razem się zastanowić, czym lepiej smarować pieczywo.

produkty.ealergie.com.pl

Zarówno masło, jak i margaryna to tłuszcze. Z tym, że masło jest pochodzenia zwierzęcego, a margaryna pochodzenia roślinnego. Każdy z tych produktów spożywanych w nadmiarze może doprowadzić do nadwagi oraz problemów z układem krążenia. Jednakże w odpowiednich ilościach dostarczane do organizmu są niezbędne do jego funkcjonowania. Masło produkowane jest ze śmietany i zawiera około 80-90% tłuszczu.

Ponadto zawiera również cholesterol oraz witaminy A, D oraz E. Z kolei margaryna powstaje z tłuszczów roślinnych, których zawartość wynosi około 80%. Zawiera ona witaminy A, D3 oraz beta-karoten. Warto również nadmienić, że jest mniej kaloryczna niż masło. Raczej trudno ocenić, czy lepiej smarować chleb masłem czy margaryną.

Każdy z tych produktów dostarcza innych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jandach deweloper pod Poznaniem buduje domy i mieszkania