Dania typu fast food są obecnie jedną z najpopularniejszych sposobów na zaspokojenie głodu. Restauracje serwujące tego typu potrawy znajdziemy w niemal każdym centrum handlowym i nie tylko. Pamiętajmy jednak, że pomimo takiej dostępności, dania te nie są korzystne dla naszego zdrowia. Dlaczego? Przede wszystkim są to dania bardzo kaloryczne, które nie dostarczają organizmowi pełni witamin i składników mineralnych.

Fast foody są bardzo ubogie w wapń czy potas. Zawierają za to znaczne ilości soli. Może się wydawać, że występuje ona głównie w popularnych frytkach, jednakże znaczne jej ilości znajdują się także w kanapkach czy w innych potrawach typu fast food. Równie duże ilości dotyczą cukru.

Występuje on nie tylko w deserach, ale również i w napojach. Sporadyczne wizyty w barach typu fast food z pewnością nie będą znacząco wpływały na sylwetkę. Warto jednak ograniczyć wizytę w takich miejscach do minimum. Zbyt częsta konsumpcja fast foodów z pewnością nie będzie korzystna dla zdrowia.